OKOSABLAK

2016.01.07.

Nincs is jobb a természetes fénynél. A napsütés kellemes közérzetet biztosít, a nagy üvegfelületek télen előnyt, nyáron viszont elviselhetetlen terhet jelentenek. Vajon meg lehet mindezt valósítani hagyományos árnyékolástechnika nélkül? A válasz IGEN, mégpedig OKOS-ABLAK segítségével! (forrás: Ajtó Ablak Mutató Magazin)

A Forbes magazin számolt be arról, hogy az okosablakok az egyik legdinamikusabban fejlődő építőipari szegmenst jelentik az Egyesült Államokban.

Az okosablak működési elve, hogy az üvegezés felületén lévő speciális réteg elektromosság hatására besötétedik - ennek vezérlése akár okostelefonról is megvalósítható. Az ablakok sötétítése egyénileg szabályozható, de akár központilag is irányítható - az időjárásnak, napszaknak, vagy egyéni szempontoknak megfelelően. Az ablakok egyesével is állíthatók, de a szabályozás az adott helységre, vagy az egész épületre is kiterjedhet. Természetesen így már nincs is szükség további árnyékolástechnika alkalmazására.

Egyelőre a fő alkalmazási területük a nagy üvegfelülettel rendelkező közösségi ingatlanok - szállodák, iskolák, egészségügyi intézmények, irodaházak, stb. A komfort mellett nagy előnye, hogy a légkondicionálásra fordított költségek 20%-kal is csökkenthetők. A kényelmet tovább fokozza, hogy mobilról, vagy tabletről is irányítható - minden ablaknak saját internetes cím (IP címe van), így egy mozdulatra könnyen vezérelhető, vagy programozható.

MŰKÖDÉSI ELV

Az okosablak mindössze egy dologban tér el a normál ablaktól, ami a speciális üvegezés. Az üveg külső felületét fém-oxid rétegekkel vonják be, kisebb elektromos feszültség hatására a rétegek közötti ionok mozgásba kezdenek, amik az elektrokromatikus rétegek között blokkolják a fény átjutását. Az öt rétegből álló bevonat mindössze 1 mikron vastagságú, ami alapesetben láthatatlan. A besötétített üvegezés három legfontosabb előnye, hogy jelentősen csökkentik a naphő beáramlását, az erős fény zavaró hatását, illetve a monitorokon a tükröződést.

Miután bekapcsoljuk a sötétítési funkciót, hozzávetőlegesen 10 perc múlva éri el az ablak a maximális mértékű árnyékolást. Első hallásra talán soknak tűnik, de ha az automatikus vezérlésre bízzuk, akkor állandóan igazodik az időjáráshoz, vagy a fényviszonyokhoz. Ennek egyik eleme egy időjárás szenzok, ami vezérli az okosablakokat, de a légkondicionálók működését is.

VIEW, INC. - AZ ELSŐ FECSKE

A vállalatot 2007-ben alapították, de egészen 2013-ig még nem értékesített okosablakokat. Onnantól viszont már 100 nagy volumenű projekthez szállítottak okosablakokat, és további 100 megrendelés van folyamatban. Az eddigi legnagyobb projekt a CenturyLink Technology Center Louisianában, ahol 37.000 m2 okosablak került beépítésre. A View Inc. Missisipi államban hozta létre a csúcstechnológiás gyárát, 100 millió dolláros beruházással. Jelenleg több, mint 200 munkavállalót foglalkoztatnak. Jelenleg egy 150 millió dolláros kapacitás bővítő beruházásuk van folyamatban. (forrás: Ajtó Ablak Mutató Magazin - Forbes Magazin USA)

vissza